
Kost och stress
Inom ayurveda lär man sig hur kosten har olika egenskaper och därigenom påverkar dig och ditt mående. Viss mat är torr och kall, annan varm och oljig. Detta gör att viss mat är mer eller mindre olämplig vid olika tillfällen eller situationer.
Det handlar inte bara om VAD du äter och framför allt handlar det om HUR.
Att äta när man är stressad påverkar matsmältningen och därmed även näringsupptaget. Det vill säga att en stressad måltid skapar ännu sämre förutsättningar för kroppen vilket i sin tur kan försämra måendet och öka stressen än mer.
Så viktigt att ta med sig är att försöka äta under lugna former. Att vara närvarande är det största tricket. Äta lugnt och tugga ordentligt. Optimalt är att sitta ostörd, men annars i en positiv och trevlig miljö. Undvik att äta framför dator eller böcker. När du fokuserar på något annat än just din mat så gör även kroppen det.
Det finns många ayurvediska tips om hur matsmältningen kan fungera så bra som möjligt och nästan alla behandlingar börjar med att ta hand om just magen. Så ett gott råd om du är stressad, ge dig själv lugna matpauser!
Här kommer en lista på mat som kan öka men även minska stressen i kroppen.
Och om du är intresserad av att lära dig mer om matsmältning och ayurvedisk kost får du gärna anmäla dig till min kommande kurs om just detta.
​
Frågor och anmälan
Här kan du ställa frågor om kost och matsmältning eller anmäla dig till min kommande webbkurs.

